19min.bg

Отстраниха следовател по атентата в Бургас заради изявления пред медиите

Прокуратурата отстрани следовател Станелия Караджова от екипа разследващи атентата в Бургас. Това съобщи Агенция "Фокус", като се позова на Бургаската окръжна прокуратура.


Караджова е отстранена от окръжния прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която е наблюдаващ прокурор по делото за извършения на 18 юли 2012 г. атентат.


Причина за това е разгласената от следовател Станелия Караджова информация пред медиите относно хода на разследването, което не е съгласувано с наблюдаващия прокурор и е извършено без нейно съгласие, уточняват от прокуратурата.


Станелия Караджова изнесе данни от разследването на атентата в интервю за вестник "24 часа".


В интервюто следовател Караджова обяви брой лица, свързани с атентата, и имена.


Веднага след това главният секретар на МВР Калин Георгиев обяви, че нито един от участниците в бомбения атентат на летище Бургас не е идентифициран до момента.


На 3 януари стана ясно, че заради изявленията на следователката в медиите срещу нея е започнала проверка.


На 18 юли 2012 г. в автобус с израелски туристи беше взривена бомба. При инцидента загинаха петима израелски туристи, един българин - шофьорът на автобуса, и самият атентатор.


На 1 август МВР пусна фоторобот на атентатора, възстановен с помощта на модерни технологии и на базата на наличните до момента данни. Снимката е достоверна до 95-100%, коментира Цветанов.


Интерпол разпространи снимка от шофьорската книжка и фоторобот на предполагаем съучастник на атентатора.