19min.bg

Овчаров: Проблем на Балкански поток е връзката със Сърбия


Балкански поток трябваше да тръгне до края на тази година. Лично аз имам определени съмнения, че ще успеем до средата на следващата година да го пуснем в действие. Проблемът е втората част – връзката със Сърбия. Тя е въпросът, който България трябва да реши колкото се може по-бързо.

Това каза за БНР енергийният експерт и бивш министър Румен Овчаров, който припомни причините за забавянето при изграждането на газопровода. „Очевидно имаше и външна намеса“, обобщи той.

По повод строежа на АЕЦ „Белене“ и тримата кандидати за стратегически инвеститор, Овчаров прогнозира, че „може да има изненади“:

„Аз лично бих се надявал „Росатом“ да не бъде стратегически инвеститор, по чисто икономически причини. Вече наблюдавахме един такъв проект, при който руска компания беше стратегически инвеститор - имам предвид проекта „Южен поток“, в който „Газпром“ трябваше да бъде стратегически инвеститор и да осигури финансирането . Единственото обаче, което се случи за седемте години от тръгването на проекта до 2014-а година, когато беше прекратен, беше раздуването на неговата цена. Притеснявам се, че и сега с инвеститор „Росатом“, който в партньорство с българските си „колеги“, които ще изграждат централата на територията на България, ние ще влезем в същия процес - на едно безумно раздуване на цената без всякакви коригиращи елементи“.

Овчаров изтъкна, че централата не може да бъде построена без „Росатом“, но изказа мнение, че от икономическа гледна точка е по-добре за България стратегическият инвеститор да бъде друг. Руско-китайски консорциум например „ще ни освободи от този ненаситен ламтеж към увеличение на цени и, съответно, прибиране на печалби“. Според Овчаров е „доста несериозно“ от страна на държавата да не иска да се обвърже с изкупуването на енергията:

„Атомната енергетика има един огромен недостатък - тя е