19min.bg

Палеж за сплашване на републиканец - журналист и кандидат за депутат

01/02

В понеделник рано сутринта е изгоряла колата на известния с разследванията и разкритията си журналист от Червен бряг Христо Гешов, който е кандидат-депутат от партията на Цветан Цветанов Републиканци за България.


Автомобилът бил в гараж до дома му. Малко след 5 часа сутринта Гешов и майка му са чули гърмежи. Те видели от прозорците на постройката да излизат пламъци. Автомобилът е изгорял напълно. Сериозни са и щетите по гаража.


Говорителят на плевенската полиция съобщи, че е започнало разследване.


"След всички битки, които съм водил и разследванията, които съм правил, доживях някой да се опитва да запали къщата ми и то броени дни, след като информирах, че ще съм народен представител", казва Христо Гешов.


През месец май 2019 година Гешов обяви, че е бил задържан и убеждаван от двама неизвестни мъже да премахне разследването си за незаконното ВиК в Троян от сайта на врачанската медия Зов нюз, както и от youtube. Пред Mediapool Гешов обясни, че е бил освободен, след като публикацията е била свалена.


Година по-рано Гешов беше пребит в Червен бряг, но извършителите остават неизвестни. Преди нападението той беше пуснал материал, уличавайки в злоупотреби местните власти по програмата Топъл обяд. Нейната цел да е осигурява храна на бедни хора.


Случаят попадна в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света, както и в доклада на Репортери без граници.