19min.bg

Palms Bet, няма „златни грошове”


Във връзка с материала от вчерашния брой на 19’, озаглавен PALMS BET рекламира „полускрито” в Нова, питат СЕМ защо, получихме оригинален коментар на сайта 19min.bg, който може сериозно да се замислите чий ли е, след като го прочетете:


„След като ГЕРБ изхвърлиха от конкуренцията Черепа, в Р.България хазартната дейност , вместо да намалее се увеличи. В Ръ.Бъ. има "само" 942 игрални зали, което е крайно недостатъчно за нуждите на забогатялото население, 42 казина... Би било добре дори от време на време по някой дуел да се състои вместо от изморителни физически състезания и ровене в пясъка, като суриката, от елегантни показни залагания със "златни" грошове.


Между другото, понятие ,като "златни грошове" не съществува в монетарното или в нумизматичното пространство и в нормалния живот, освен в Игри на волята на  НОВА. Грош означава най-дребната и най- малоцената монета. Грошове са ползвали в различни времена в Полша, Германия, Австрия, Отоманската империя и, покрай мирното и съвместно съществуване с последната, и в България. Стойността на един грош е днешни 20 ст.


Това означава, че като даряват победителя в дадено състезание с "огромната "сума от "безцените" 50 гроша, му дават около 10 днешни "безценни" лева, а ако наградата е от астрономическите 100 гроша, значи го даряват с цели 20 днешни лева, което е достатъчно за да си напазарува от всяка хранителна верига около 633 грама качествен кашкавал!


Грошовете са били винаги най-дребните размени монети и НИКОГА не са били сечени от ценни метали, много рядко са били от тънко като ламаринка сребро в слаба проба 500, но НИКОГА не са били сечени, освен в  (няма да кажа в какви, но определено не са и пълни) главите на сценаристите на Игрите на волята от метала злато. Понятието от Игри на волята "златни грошове" е от рода на т.н. оскиморонни думи. Примери: суха вода, дървено желязо, златни грошове, здрав болен, високо джудже, почтен български политик, горещ ледник, девствена проститутка, пустинна джунгла и мн. др”. Коментарът е подписан от автор  Пръстена на Калоян.



Илиян Костадинов