19min.bg

Панов настоява да знае колко добър прокурор е Гешев

     Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от главния прокурор Сотир Цацаров конкретни данни, които да свидетелстват за качеството на работата на Иван Гешев. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет вече обяви, че кандидатът за шеф на прокуратурата има необходимите професионални и нравствени качества. Съдия Панов иска допълнителни данни, за да се обоснове тази оценка.


Прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите изнесе статистика за последните десет години от работата на Иван Гешев. Шефът на върховния съд напомня на Сотир Цацаров, че все още липсва информация за качествения аспект на извършената от Гешев работа.


За десет години прокурор Гешев е внесъл в съда 230 обвинителни акта, които са довели до осъждане на 233 лица, гласи публичната информация от ВСС. Той ръководи екипа от прокурори, които написаха обвиненията по мегаделото за източването на КТБ. Само заключителната част на този акт е с обем около 5000 страници, но делото е далеч от приключване. Прокурор Гешев се явява в съдебната зала по това дело.


Лозан Панов иска да разбере колко точно дела кандидатът за главен прокурор е спечелил в съда окончателно. Такава информация досега не е била представяна публично.


"Тиражираната изключителна оценка на способностите на кандидата неминуемо означава, че прокурорските актове, които е изготвил, отразяват задълбочени и системни познания в областта на наказателното право и процес", пише Лозан Панов до Сотир Цацаров, който би трябвало да има достъп до тази информация.