19min.bg

Папа Франциск позволи канонизирането на Майка Тереза

 Папа Франциск подписа декрет, признаващ второ чудо, извършено от Майка Тереза, което отваря път към канонизирането й, предаде AFP.


Ватиканът обяви новината днес в свое прессъобщение. Така монахинята, която е известна с грижата си за бедните по целия свят, може да бъде обявена за светица през 2016 година.


 Свещеник в индийския град Гуахати свидетелства за въпросното чудо на 5 септември (10-тата годишнина от смъртта на обичаната от всички монахиня).То е описано като „изчезване на половининчов бъбречен камък в долната част на уретера”.


Свещеникът няколко месеца бил измъчван от камък в бъбрека и взимал лекарства, които обаче не му помогнали. Повечето бъбречни камъни могат да се отстранят по хирургически път, което често е амбулаторна процедура. Затова свещеникът имал насрочена планова операция за шести септември, като на пети постъпил в болницата за подготовка. Той помолил обаче да отиде на литургията в дом за деца, основан от Майка Тереза. На богослужението свещеникът настоял присъстващите да се помолят за нея и от негово име. Когато се върнал в болницата, рентгеновите снимки показали, че камъкът е изчезнал. Операцията била отменена. Бележките, предоставени на UCA News от архиепископа, включват описание на случая, подкрепено с подписа на хирурга, в което се казва: „Наистина изглежда като чудо и забележително събитие – камъкът не може да е бил разтворен с лекарства и в този ден просто изчезна.”


За първото чудо на Мйка Тереза свидетелства индийката Моника Бесра. По думите й, тя е била излекувана от тумор в корема. Медиците, лекували Бесра, и съпругът й твърдят, че оздравяването й може и да се дължи на конвенционалното медицинско лечение, на което била подложена. В резултат на което пък Бесра се оплака на пресата, че след обявяването на Майка Тереза за блажена, мисионерките я изоставили.