19min.bg

Папата съжалява за забележката си за „педерастията“: Ватикана

Светият престол официално се извини на всички, които са се обидили на термина, който папа Франциск уж използва, за да опише поведението в католическите семинарии.

По време на конференция при закрити врата с италианските епископи миналата седмица понтификът е заявил, че се противопоставя на записването на хомосексуалисти в семинариите, тъй като там вече има твърде много „frociaggine“ (на италиански „педерастия“), съобщиха няколко италиански издания в понеделник.

След възмущението папският говорител Матео Бруни излезе с изявление във вторник, в което обяснява, че „папата никога не е имал намерение да обижда или да се изразява с хомофобски термини и се извинява на онези, които са се почувствали засегнати от употребата на термина, както съобщават други“.


„Папа Франциск е запознат със скорошните статии относно разговора при закрити врата с епископите на ЦЕИ. Както той е заявявал многократно: „В Църквата има място за всички, за всеки! Никой не е безполезен; никой не е излишен; има място за всички. Точно такива, каквито сме ние, всички“ - добави Бруни.

Изданията La Repubblica и Corriere della Sera, наред с други, цитираха неназовани италиански епископи, които заявиха, че папата е използвал термина „шеговито“, докато е оправдавал продължаващата забрана на Ватикана за свещеничество на гейове.