19min.bg

“Пари, пари и пак пари“ трябват на Бърза помощ

За подобряването на Бърза помощ ще са необходими около 60 млн. лева, коментира шефът на Пирогов Димитър Раденовски пред БНТ вчера. Работна група се е заела да изготви план за нужните реформи.


Очаква се през следващия месец да станат ясни мерките, които ще се предприемат относно бъдещите промени в Бърза помощ. Според Раденовски единственият изход от натрупалите се проблеми е намирането на пари. В момента те са нужни за линейки, оборудване, лекари и екипи, както и за организирането на движението. Директорът на Пирогов определи нужното финансиране на около 60 млн. лв. за реформиране на станцията за бърза медицинска помощ и филиалите й в страната. По думите му те не са толкова много, но заради нуждите на други звена на здравната система е трудно да се намерят.


Работната група предлага да се организира постоянен център за обучение на лекари и сестри, които да работят в станцията за Бърза помощ, да се вкара нова техника в колите и да се обновят екипите. За да се реализират тези идеи, трябват финанси, подчерта Раденовски.


Преди дни екип на Бърза помощ бе обвинен, че заради закъснението му е починала двегодишната Анастасия Георгиева. Направената след това проверка, която във вторник бе оповестена от здравното министерство, установи, че в момента на повикването на линейката, детето вече е било мъртво.


Д-р Венелин Стефанов от Бърза помощ заяви, че е разговарял с много джипита, които са готови да плащат определени суми директно на Бърза помощ, за да бъдат обслужвани пациентите им при спешни ситуации.