19min.bg

Парламентът отряза БСП за Спутник V

Руската COVID ваксина „Спутник V” ще стигне до България след като бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата и ЕК, а не по-рано. Това беше подпечатано в пленарна зала, където не мина предложението на БСП на Министерския съвет да осигури достъп на българските граждани до препарата.


„За“ гласуваха 89 депутати, „Против“ – 69, а 56-ма се въздържаха, предаде бТВ.


В рамките на дискусията Даниела Дариткова от ГЕРБ - СДС обвини БСП, че са последователни в лобизма си.
Отговори й Георги Михайлов от БСП, който попита кой носи отговорност, че страната ни е на първите места по смъртност. По думите му това е ГЕРБ, предаде Фокус.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС също се включи в дебата и заяви, че предложението за руската ваксина е предизборно.

Руската ваксина провокира дебат по отношение на геополитиката. Народният представител от ПГ на БСП За България Явор Божанков коментира, че намесата на геополитика по отношение на руската ваксина, е недопустима.
Депутатът от ГЕРБ - СДС Георг Георгиев от своя страна заяви, че не става въпрос само за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.


От своя страна, Явор Божанков поиска процедура по начина на водене и призова да бъде донесен термометър, за да бъде измерена температурата на Георг Георгиев.

Стана ясно, че Демократична България няма да подкрепи предложението на БСП за руската ваксина. ДПС също ще се въздържат от подкрепа.