19min.bg

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за счетоводството

На задължителен финансов одит подлежат малки предприятия, които към 31 декември на текущия отчетен период надвишават показателите за балансова стойност на активите - 4 млн. лева и нетни приходи от продажби - 8 млн. лева. Това предвиждат промени в Закона за счетоводството, приети от парламента на второ четене, предаде БНТ.

С промяната се въвежда и задължение за изготвяне на отчет за устойчивостта освен от големите, но и от малките и средните предприятия (с изключение на микропредприятията), чиито прехвърлими ценни книжа са допуснати до търговия на регулирания пазар в държава членка на Европейския съюз (предприятия от обществен интерес), както и от предприятията майки на големи групи предприятия.

Отчети за устойчивост ще изготвят и дъщерните предприятия и клоновете на предприятия, регулирани от законодателството на трета държава. Задължението влиза в сила за отчетната 2024 г. за големи предприятия, които са предприятия от обществен интерес и които към З1 декември на отчетния период надвишават критерия за среден брой през финансовата година от 500 служители, както и предприятия от обществен интерес, които са предприятия майки в голяма група, която към З1 декември надхвърля на консолидирана основа критерия за среден брой на служителите през финансовата година от 500 души. Задължението за изготвяне и публикуване на доклада за останалите предприятия в обхвата на европейската директива възниква поетапно в следващите отчетни години – до 2028 година.

С поправките в Закона за счетоводството съществено ще бъде намалена административната тежест за около З700 предприятия, които ще сменят категорията си от малки на микропредприятия и 350 средни предприятия, които стават малки, тъй като голяма част от тях ще се възползват от облекчена форма за финансова отчетност.