19min.bg

Парламентът прие "полуспоразумението" с протестиращите

Със 133 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против - 66 от Възраждане, БСП, ИТН и Радостин Василев парламентът подкрепи полуспоразумението, както го определи по -рано и не го подписа лидерът на КТ Подкрепа Димитър Манолов, на правителството и депутати, без БСП, с протестиращите от въгледобивната индустрия и енергетиците от топлоцентралите.


Миньорите от Мини Марица-изток Бисер Бинев също НЕ се подписаха под споразумението, което нарекоха "предателство"  и все още се намират на блокадата на АМ Тракия, докато решат какво ще правят след решението на НС.


До решението се стигна след тричасови остри дебати, в които опозицията обвини управляващите, че унищожават енергийния сектор, не защитават интересите на протестиращите енергетици и миньори и приемат неизгодни за България условия на Брюксел.


Това стана причина премиерът Николай Денков да се обърне рязко към народните представители с "уважаеми и неуважаеми дами и господа".


Той обясни думите си към част от тях с това, че е чул "лъжи и просташки подмятания".
Денков увери, че с внасянето на ПВУ и Териториалните планове за справедлив преход изпълняват една от точките в споразумението - а именно изпълнението на решението на НС, за което също беше обвиняван.


Изказването му бе сподиряно от възгласи "Оставка", а в отрицателен вот след окончателното гласуване от "Възраждане" се заканиха да работят срещу въвеждане на решението.