19min.bg

Парламентът ратифицира СЕТА на първо четене

01/02

    Народното събрание ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и търговско споразумение e между ЕС и Канада, наречено за по-кратко СЕТА. Докато течеше гласуването в парламента, протестиращи срещу "зловредното споразумение", се събраха  на паветата.


„За“ ратификацията гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо гласуване. Споразумението бе подкрепено от ГЕРБ и ДПС. От „БСП за България“ и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“, а от „Воля“ се въздържаха, предаде Труд.


СЕТА е подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел. Споразумението предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, като за 98 на сто либерализацията е незабавна и тя се прилага от началото на временното прилагане на споразумението (21 септември 2017 г.). В допълнение към тарифната либерализация е договорено опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които износът на български стоки в Канада ще бъде улеснен.


 По време на обсъжданията вчера против ратификацията се обявиха депутати от БСП, ВМРО и „Атака“.


Депутатът от БСП Румен Гечев посочи, че България не трябва да избързва, тъй като страни като Германия и Франция не са ратифицирали СЕТА, предаде БНР.


„Не е ли ясно, че Франция и Германия поемат курс на по-голяма независимост от САЩ, партньорство със САЩ – да, но тук няма място за приятелство, защото битката на икономическия терен е жестока“, каза той.


Красимир Богданов от ВМРО посочи възможен риск:


„Откриват се възможности за засилване на вноса на ГМО (генно модифицирани) продукти. И към момента канадски фирми отправят към европейските страни запитвания относно промяна в законите, забраняващи вноса на определени видове такива суровини и продукти“.


Председателят на комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова защити споразумението. Тя отбеляза, че то ще увеличи ролята на България в глобален план, защото СЕТА създава икономически възможности с минимален риск за националния интерес.


„Искаме ли България и съюзът да се изолират или това е в пряк разрез с нашия интерес. Искаме ли да развиваме отношенията си и търговията свободно, въз основа на ясни правила, или не искаме. Мисля, че този отговор го дадохме преди много години, още преди да влезем в ЕС, каза тя.


Конфедерация на труда „Подкрепа“ призова депутатите да не ратифицират СЕТА, тъй като споразумението ще ощети малкия и среден бизнес в България, и като цяло е в ущърб на работниците.


Излизането на Великобритания от ЕС е причина за задължително отваряне на дискусии по СЕТА, тъй като се променят прогнозите, направени в хода на преговорите, посочват още от КТ „Подкрепа“.


Снимки: Милена Савова