19min.bg

Партии могат да изгубят държавната си субсидия за ксенофобски прояви

Някои форми на дискриминация като ксенофобия, расизъм, антисемитизъм предстои да бъдат криминализирани до есента, обявиха от Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В Министерството на правосъдието се подготвяли поправки в тази посока.


Членът на комисията Есен Фикри обясни, че според европейската директива страните членки на ЕС са имали двугодишен срок да изпълнят това изискване и той изтича през октомври. Фикри каза, че наказанието за подобен род прояви зависи от това какво ще залегне в националното законодателство, но има препоръка на Съвета на Европа организации, които проповядват възгледи, основани на ксенофобия и расизъм, да губят бюджетната си субсидия.
Предстои да се види дали тази препоръка ще залегне в българското законодателство. Иначе от комисията коментираха, че училището и работното място са среда за множество дискриминационни прояви. Фикри заяви, че в училищата има висок ръст на проявите на нетолерантност особено към деца с увреждания и деца от малцинствата. “Подобно отношение има включително от страна на учителите и родителите на другите деца“, коментира и даде пример с директор на училище, който заявил, че постъпилото наскоро дете с увреждане не е за там, а за помощно училище. От КЗД смятат, че толерантността трябва да бъде преподавана – било като извънкласна форма, било в час на класния или по друг начин. Оттам са подготвили видеоматериал, който съвместно с образователното министерство да бъде внедрен като образователен материал в подкрепа на толерантността. Анализът на КЗД за случаите на посегателства показва, че техни автори са предимно млади хора между 18 и 25 години. Затова експертите смятат, че трябва да се работи много активно именно с младите хора в училищна възраст. Дискриминацията на работното място също е голям проблем, коментират от комисията. Един от най-пресните случаи при тях е за секстормоз на работното място и е подаден от българска дипломатическа мисия зад граница. От КЗД обаче запазиха в тайна коя е мисията. Иначе оплакванията за дискриминация на работното място започват още от обявите, които поставят дискриминационни условия за възраст, пол и т.н., минават през различното заплащане за една и съща дейност и стигат до дискриминация по признак синдикална принадлежност. Във вторник от КЗД и Министерството на труда и социалната политика започнаха изпълнението на проект “Прогрес към равенство“ по програмата на ЕС “Прогрес“, който цели насърчаване на равнопоставеността във всички сфери на обществения живот.