19min.bg

Първанов: Конфликтът Русия-Украйна показва нови стратегически интереси

Днес повече от всякога се нуждаем от нова стратегия за сигурност, подчерта в началото на лекцията си “Националната сигурност пред нови предизвикателства” президентът Георги Първанов.


Първанов изтъкна, че в световен мащаб се е променила значително средата за сигурност и е необходимо формулирането на нови цели, задачи и политики по отношение на сигурността. Президентът наблегна на това, че много от мерките, който България е предприела досега, като създаване на ДАНС и промени в МВР, са поставяне на каруцата пред коня, защото се намалява способността за координация и взимане на адекватни решения. Първанов обяви, че има намерение да създаде своеобразен център за развитие на база на администрацията на президентството, в който да се привлекат експерти, научен потенциал. „Целта е в кратък срок да предложим на обществото стратегия за национална сигурност“, каза още той.
Преди всичко основно място в националната сигурност има енергетиката. Това го казах още, когато произнесох клетвата си при встъпването във втория ми мандат като президент. Аз не вярвам на идеята за търговските измерение на конфликта между Русия и Украйна, а за сблъсък на стратегически интереси. Правителството реагира адекватно, но направи ли се нещо в последните 20 години. От времето на Тодор Живков не е построена една гайка в този сектор на газовите пътища. Важно е да има диверсификация не само на източници, но и на трасета, каза още държавния глава.