19min.bg

Първанов поздрави президентите на Сърбия и Черна гора за отменянето на визовия режим

По повод отменянето на визовия режим за страните от Европейския съюз за гражданите на Сърбия и Черна гора държавният глава изпрати телеграми до президентите Борис Тадич и Филип Вуянович, след като тази сутрин символично вдигна бариерата на ГКПП "Гюешево" пред македонския си колега Георге Иванов, съобщиха от прессекратариата президента.


В двете телеграми Георги Първанов поздрави народите на двете страни в днешния исторически ден, когато за тях границите на европейските държави отново се отварят, и подчерта, че това е много решителна стъпка в процеса на приобщаването на сръбските и черногорските граждани към голямото европейско семейство. Държавният глава изрази радостта си от факта, че са премахнати и временните визови бариери, които затрудняваха контактите между гражданите на България и Сърбия и Черна гора. Президентът подчерта, че отменянето на визовия режим ще даде тласък на икономическото сътрудничество, културния обмен и туризма и ще създаде допълнителни благоприятни условия за пълноценно разгръщане на отношенията между балканските държави.
Той пожела на Борис Тадич и на Филип Вуянович нови успехи по пътя към пълната интеграция на Република Сърбия и на Република Черна гора в Европейския съюз.