19min.bg

Първи работен ден на депутатите за 2015-а

Официално днес е първият работен ден за Народното събрание след дългата коледно-новогодишна ваканция. 


Депутатите трябва да започнат дискусии за пенсионната реформа заради решението от миналата година, което пренасочи вноската за осигуряване от частните фондове в НОИ. Разговорите между управляващите партии ще продължат до края на март, като промените трябва да решат и казуса с увеличаването на стаж и възраст за пенсиониране.


Очаква се сред приоритетите на този парламент да са реформите в сектор "Сигурност". Промените в Закона за МВР уреждат редица положения от времето на първия кабинет на Бойко Борисов, като връщането на ГДБОП в МВР и възможността президентът да назначава главния секретар на МВР. 


Съдебната реформа също влиза в приоритетите на новия парламент. Темата вече е заложена за обсъждане в комисиите на парламента. Бързането вероятно е и заради очаквания евродоклад за състоянието на съдебната система. 


Сред темите, които този парламент се очаква да обсъди, е и въвеждането на задължително гласуване. През есента предстоят местни избори и ГЕРБ се позовават на обществените очаквания за ремонт на Изборния закон. На дневен ред излиза и новият Закон за предучилищното и училищното образование. 


Тази седмица депутатите трябва да утвърдят Вътрешните правила за работата на Комисията за контрол над службите за сигурност. Както всяка първа сряда от месеца, ще има и блиц парламентарен контрол.