19min.bg

Първи вот на недоверие към кабинета Борисов 2

На днешното си пленарно заседание народните представители ще проведат дебат по внесения първи вот на недоверие към кабинета „Борисов 2”. Гласуването му ще се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.


Под Проекта на решение за гласуване на недоверие на правителството на Бойко Борисов заради политиката му в здравеопазването са се подписали 69 народни представители от БСП и ДПС, както и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев.


Вотът на недоверие беше внесен на 11 февруари, но дебатите бяха насрочени за днес, за да бъде спазено законовото изискване разискванията по проекта да започват не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни от постъпването на предложението, съобщава Фокус.


Още през януари, когато двете парламентарни групи инициираха вота, те обясниха, че темата му ще бъде цялостната политика на правителството в сферата на здравеопазването, а мотивите му не са само скандалите с двете турски ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”. Проектът за решение ще се смята за приет, ако за него гласуват повече от половината от всички народни представители, а при отхвърлянето му, ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено през следващите шест месеца.