19min.bg

Първолаците в София цял ден на школо

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е убедена, че всички училища в София ще намерят начин да въведат от началото на учебната година целодневно обучение на децата в първи клас. В момента в почти всички училища има разкрити занимални, при които има платено следобедно обучение, и сега правителството взе решение то да не се плаща от родителите, допълни тя. Фандъкова коментира това пред журналисти след края на заседанието на правителството.


По думите на кмета директорите на училищата със сигурност ще се зарадват на решението на правителството и ще намерят начин да осигурят това обучение. "Ще има повече работа за учителите, учителската професия става по-привлекателна", допълни Фандъкова.


Попитана дали децата,  чиято предучилищна подготовка е в детските градини, ще плащат пълна такса или ще ползват префенциите на тези, които посещават училище, Фандъкова каза: „Общината поема около две трети от средствата за издръжка на децата, когато държавата се включи в тази сума, въпрос на изчисления и решение на общинския съвет е дали ще остане цялата такса или не“.


Вчера правителството осигури 7.5 млн. лева за въвеждане на целодневно обучение на първокласниците - над 50 000 деца,  в държавните и общинските училища.