19min.bg

Пациентите искат оставката на Ананиев

Безсрочен протест за оставката на здравния министър Кирил Ананиев обявиха от Асоциация Пулмонална хипертония (АПХ). От организацията изпратиха писмо до медиите, до премиера, до шефа на НС, до омбудсмана и до самия министър.  Мотивите на Асоциацията са, че „вече втора година липсата на белодробни трансплантации убива българи”.


Припомняме, че още в началото на юли т.г.  шефът на АПХ Тодор Мангъров постави ултиматум на Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.


Според АПХ, нивата на донорство в България и на направените трансплантации са достигнали до критично ниски показатели. "Няма нито една организирана и обезпечена от Министерството на здравеопазването кампания за популяризиране на донорството.", посочват от организацията.


Асоциацията напомня, че четирима пациенти са емигрирали, за да бъдат спасени. АПХ сигнализира, че е запозната с още четири такива случая  на хора, които са в процедура по смяна на гражданство, за да получат здравни права в друга държава.


Напомняме, че договорът за трансплантации на български пациенти с клиниката във Виена беше прекратен за повече от година и половина, заради дългове на НЗОК към чуждестранни  здравни заведения.


Снимка: 24zdrave.bg