19min.bg

Павлова: Без поскъпване на винетките няма да има по-добри пътища

     Винаги можем да спорим какво е справедливо, но от 2004 г. у нас е въведена винетната система и тогава отпада пътният данък. Това каза в ефира на бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод решението на правителството цените на винетките да се увеличат от следващата година.


     Таксата за годишен стикер се повишава от 67 лв. на 97 лв., на месечната – от 25 лв. на 30 лв., а на дневната – от 10 на 15 лв. Мотивът е, че са нужни средства за строителство на нови пътища и ремонт на съществуващите, както и фактът, че цената на винетките е замразена от 2008 г., а оттогава минималната заплата се е увеличила с над 60 на сто.


За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.


Който руши повече, ще плаща повече и постепенно ще се въведе тол такса за тировете и те ще плащат на изминато разстояние, обясни в предаването Лиляна Павлова. Предстои обществена поръчка за новата система, както и за въвеждане на електронни винетки.