19min.bg

Педофилски скандал разтресе Великобритания

Във Великобритания се разрази голям обществен скандал след като стана ясно, че стотици деца са били сексуално малтретирани в продължение на години в град в Северна Англия, предаде БНР.


Разследване, извършено по поръчка на общинския съвет в Родъръм, установи, че хиляда и четиристотин деца са били сексуално малтретирани в продължение на 16 години.


В доклада се посочва, че азиатски педофилски групи са издевателствали и са се занимавали с детски трафик от 1997-а до 2013-а година.


Документът изброява шокиращи случаи на отвличания, изнасилвания, физически и психически тормоз над деца, някои от които едва на 11 години. Авторите на разследването говорят за „крещящи пропуски” на компетентните органи.


Те разкриват, че местните власти, както и полицията били уведомени на няколко пъти за престъпленията. В повечето случаи обаче те пренебрегвали сигналите, като отказвали да повярват, че извършителите са от пакистанската общност в Родъръм. Според британските медии някои от служителите се опасявали, че ще бъдат обвинени в расизъм.


Разкритията предизвикаха огромен скандал във Великобритания. Ръководителят на общинските съветници в града обяви, че напуска поста си, но политици и обществени организации настояват за още оставки в полицията и социалните служби, които са си затваряли очите за случващото се.


През 2010-а година 9 мъже бяха осъдени в града за сексуален тормоз на малолетни, но медиите отбелязват, че това не е спряло насилието. Само през миналата година в Родъръм са били регистрирани 157 случаи на издевателства над деца.


В края на април т. г. британския министър-председател Дейвид Камерън обяви, че заподозрените педофили ще бъдат преследвани по същия начин, както попадат под ударите на закона терористите. Той заяви още, че желае да създаде вратичка в закона, която да позволява следенето на хора при евентуален сигнал или слухове, че са педофили. През юли полицията във Великобритания арестува 660 души, заподозрени за педофилия, сред които учители, лекари и социални работници. Арестите бяха извършени в рамките на мащабна 6-месечна операция.