19min.bg

Пеевски: Ас. Василев да се придържа към споразуменията, постигнати в Народното събрание

Министърът на финансите Асен Василев да се придържа към споразуменията, постигнати в НС и да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, призова в декларация депутатът от ДПС Делян Пеевски.


Повод за позицията му е изразеното от шефа на МФ мнение, че ДДС за ресторантьорския бизнес трябва да се промени от 9 на 20%. ДПС няма да подкрепи такава данъчна ставка, и че това предложение вероятно няма да получи необходимата подкрепа.


Пеевски се позовава на проведен разговор в НС, в който са участвали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпартиеца му Делян Добрев. „Темата беше обсъдена задълбочено и при ясно декларирана подкрепа за това да се изпълни пакет от мерки, с които да се постигне максимално изсветляване на бизнеса, бе постигнато категорично общо съгласие, включително и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%.


Диалогът, който имахме и на тази среща, беше повече от добър. За съжаление, часове по-късно Василев избра трибуната на МС, за да се отметне от постигнатите договорки, а в ефира на bTV в неделя отново настоя за своето решение да върне 20% ДДС за бранша“, се казва в позицията.


"Вярвам, че разумът ще надделее над личните амбиции”, заключи той.