19min.bg

Пекин тества "ударни способности" в Южнокитайско море

Китай извърши боен патрул в близост до спорна територия в Южнокитайско море, след като Филипините, заедно със САЩ и други западни съюзници, проведоха военни маневри там.

Според съобщения в медиите командването на Южния театър на китайската армия е обявило в сряда, че е извършило въздушно и морско бойно патрулиране в близост до плитчината Скарбъро, за да тества "възможностите за нанасяне на удари".

За плитчината Скарбъро, известна като остров Хуангян в Китай и плитчината Панатаг във Филипините, претендират както Пекин, така и Манила. Той се намира на около 220 км (120 морски мили) западно от филипинския остров Лусон.

Според Пекин китайските маневри са тествали възможностите за разузнаване и ранно предупреждение на войските му.

"Всички военни дейности, които нарушават спокойствието в Южнокитайско море, създават горещи точки и подкопават регионалния мир и стабилност, се контролират по най-добрия начин", подчерта той.


Съобщава се, че бойният патрул е извършен в отговор на военни учения, проведени в същия ден от САЩ, Австралия, Канада и Филипините.

В съвместно изявление военните началници на четирите държави обещаха да "отстояват правото на свобода на корабоплаването и прелитането", както и други видове използване на морето и международното въздушно пространство, разрешени от международното право.

Те заявиха, че двудневните учения се провеждат, за да се поддържа безпрепятственото преминаване в Азиатско-тихоокеанския регион.

Южнокитайско море е обект на множество припокриващи се претенции от страна на държавите в региона. Освен Китай и Филипините, за части от него претендират Виетнам, Малайзия, Индонезия и Бруней. По този воден път се осъществява значителен търговски трафик и той служи като основен канал за външната търговия на държавите от Южна Азия.


 Пламен Валентинов