19min.bg

Пентагонът изпраща военноморска армада в подкрепа на Израел

Пентагонът изпраща ударна група от самолетоносачи в Източното Средиземноморие в знак на подкрепа за Израел в продължаващата му битка с палестинските бойци.



Армадата се води от самолетоносача USS Gerald R. Ford и включва пет разрушителя с управляеми ракети. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви в неделя, че Вашингтон също така ще достави боеприпаси и друго военно оборудване на Израелските сили за отбрана (IDF).



"Укрепването на позицията на нашите съвместни сили, в допълнение към материалната подкрепа, която бързо ще предоставим на Израел, подчертава желязната подкрепа на Съединените щати за Израелските сили за отбрана и израелския народ", заяви Остин в изявление.



По-рано президентът Джо Байдън обеща да предложи "всички подходящи средства за подкрепа" на Израел, който в събота сутринта беше обект на изненадваща атака от страна на Хамас и други палестински групировки.


Въпреки че ЦАХАЛ благодари на САЩ за подкрепата, Марван Бишар, водещ политически анализатор на "Ал Джазира", твърди, че изпращането на група самолетоносачи би довело до "голяма ескалация".



"Идеята за това натрупване на оръжия в Близкия изток в този момент е опасна", каза Бишар в неделя.



Бойните групировки започнаха нападението си срещу еврейската държава, като проникнаха в Израел от Газа по суша, море и въздух. Бяха изстреляни около 2 500 ракети и бяха убити или отвлечени множество израелски войници и цивилни граждани.



Израел отговори с въздушни удари по Газа и прехвърли войски към южната си граница. В неделя израелското правителство официално обяви състояние на война, позовавайки се на член 40 от Основния закон на страната.