19min.bg

Пентагонът призна уязвимостта си при сериозни кибератаки

Представител на министерството на отбраната на САЩ заяви за уязвимостта на американските сървъри пред хакерите. "САЩ са способни да осъществят кибератака срещу врага. Но аз съм обезпокоен от това, до каква степен в момента самите ние сме уязвими", каза Ерик Розенбак, помощник-министър на отбраната на САЩ по националната и глобална сигурност, цитиран от БЛИЦ.


 


Розенбак заяви това по време на изслушване пред сенатската комисия по въпросите на въоръжените сили. Та представителят на пентагона разказа за плановете на военното ведомство да привлече все по-нови и напреднали специалисти. "Мислим за сътрудници от други учреждения. Например, от калифорнийската силиконова долина".


 


Търговските авиолинии може да бъдат хаквани по време на полет от пасажери , които използват безжичния интернет на самолета, за да получат достъп до управлението, предупреждават американски експерти, пише на свой ред Telegraph. Доклад на Представителството по отчетността на правителството на САЩ посочва, че тази опасност е една от няколкото, които могат да се случат в резултат на слабостта на кибернетичната сигурност на авиокомпаниите.


 


„Интернет връзката с пилотската кабина представлява пряка свързаност между самолета и външния свят, в който може да има лица с опасни намерения“, се посочва в доклада. „Тази опасност ще продължи да се увеличава. Това е нещо, което трябва да бъде обмислено“, заяви администраторът от американската Федерална агенция по авиация Майкъл Хуерта.