19min.bg

Перфектно запазен ембрион на динозавър, намерен в Китай

Учените обявиха откриването на перфектно запазен ембрион на динозавър, който се готвеше да се излюпи от яйцето си, точно като пиле, съобщава bbc. Ембрионът е открит в Ганджоу в Южен Китай и изследователите смятат, че е на поне 66 милиона години.


Изследователите твърдят, че яйцето вероятно е било запазено от внезапно свлачище, което го е заровило.


Смята се, че е беззъб динозавър теропод или овирапторозавър и е наречен Baby Yingliang.


Изследователят д-р Фион Вайсъм Ма каза, че това е "най-добрият ембрион на динозавър, откриван някога в историята".


Откритието също така даде на изследователите по-добро разбиране на връзката между динозаврите и съвременните птици. Вкаменелостите показват, че ембрионът е бил в извита позиция, известна като "прибиране", което е поведение, наблюдавано при птиците малко преди да се излюпят.


„Това показва, че подобно поведение на съвременните птици за първи път е еволюирало и е възникнало сред техните предци“, каза д-р Ма пред агенция AFP.


Овирапторозаври, което означава „гущери крадци на яйца“, са били пернати динозаври, които са живели в днешна Азия и Северна Америка през периода на късната креда – между 100 милиона и 66 милиона години.


Палеонтологът проф. Стив Брусат, който също беше част от изследователския екип, постна в Туитър, че това е „една от най-зашеметяващите вкаменелости на динозаври“, които някога е виждал, и че ембрионът е на ръба на излюпването.