19min.bg

Перник губи 75% от водата, никой не ремонтира ВиК мрежата с 32-та млн., МС не дава разчет какво ще прави – безхаберието струва над 70 млн.лв.общо на данъкоплатеца

Реалните загуби на вода по ВиК мрежата в Перник са 75%, разкрива след заседанието на министри, кмета и СОС общинският съветник Николай Николов от БСП. Информацията беше потвърдена и от синия му колега арх. Борислав Игнатов. Тоест, водата, която София ще плати да пречисти и да превози, което струва на всеки абонат в столицата по 2,76 лв., ще бъде крайно недостатъчна дори да се поддържа сегашния режим в града. Още повече, никой не поема гаранции, че Стомана и ТЕЦ-а и Топрофикацията на Ковачки, които „изпиха“ язовир Студена, ще спрат да точат. Още преди изборите имат издадена заповед от предишния кмет Церовска, но ето, че не я спазват повече от 3 месеца и точат ли, точат.



Интересно е защо с дадените от държавата 32 млн.лв., които новият кмет не успя да обясни за какво са похарчени, не се направиха спешни ремонти на мрежата в Перник, така че поне да има някакъв смисъл цялата загуба, която ще бъде причинена на София и на данъкоплатците.



Напомняме, че всеки софийски абонат ще бъде натоварен за пречистването и придвижването на поне 7 млн.куб.м вода (ние това плащаме в сметките, самата течност не се таксува), която ще потече по Пернишки поток, плюс гарантирания процент печалба на Софийска вода. Ще струва поне по 20 - 30 лв. на абонат в столицата. Дали ще се отрази като вдигане на цената на услугата от КЕВР, което е малко вероятно, или просто като надписване на кубици в сметките, което Софийска вода и без криза с удоволствие прави, няма никакво значение.



Отделно, като данъкоплатец всеки от нас ще участва в плащането на „златния“ бъдещ водопровод Пернишки поток от Бучино, чиято стойност от 25 млн.лв. е поне пет пъти по-висока от нормалната по необясними причини, както обясниха експертите. И също като данъкоплатци ще платим поне 15 млн. лв. от загубата на ток, който няма да бъде произведен от ВЕЦ-овете на Белмекен, които са държавни и дават най-евтиното електричество в целия енергиен микс.
Прибавете към това вече изгубените между 11 млн. и 14 млн. лв., които с великодушието на министрите Димов и Аврамова с цената от 13 ст. на кубик, определена от тях, подарихме на Стомана – Перник и ТЕЦ-а и Топлофикацията на Ковачки, за да източат язовир Студена и да ни причинят всички по-горе описани вреди.



Сметката, която ще платим е над 70 млн. лв. А Димов е зад решетките под натиска на Италия заради изгорения в ТЕЦ-овете на Ковачки боклук на мафията от южната част на Ботуша.
Ето и позицията на съветника Николов:



„Всички са на мнение, че на перничани трябва да им