19min.bg

Пернишки поток излиза от употреба: 27 млн.лв. на вятъра

%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8%20%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA">Спасителният водопровод за Перник,  за който правителството плати 26,5 млн. лв. с ДДС, излиза от употреба, пише Сега. Очаква се съоръжението да спре да се ползва трайно през следващата седмица. Така Пернишки поток влезе в употреба за 3 месеца. Припомняме, че водната криза в миньорския град започна в края на м.г., а водата по тръбата тръгна на 24 март т.г.
Нуждата от новия водопровод отпада още преди да е приключило актуването му т.е той е незаконен. За окомплектоването на всички актове и документация бе даден 6-месечен срок, като от ВиК Перник смятат, че ще успеят да се вместят в него. След оформянето на документите съоръжението ще бъде прехвърлено като актив в частта си на територията на СО - към Софийска вода, а в частта, която попада на територията на област Перник - към ВиК Перник. На фона на доброто ниво на язовира предстои да бъде обсъждан и въпросът дали да бъде възстановявано промишленото водоподаване от Студена.
"Очаква се изцяло да спрем ползването на софийската вода", съобщи за Сега шефът на дружеството Борислав Иванов. Според него този дебит в момента не е нужен, защото язовирът е достатъчно пълен и може да се ползва.
Напомняме, че по-рано  строителния инженер Владимир Павлов заяви, че сумата отделена за Пернишки поток е силно завишена. „Реалната себестойност на тръбопровода е около 5 лн. лв.  (5 пъти по-малко от крайната цена), посочи експертът, който има огромен опит в изграждането на подобни съоръжения.