19min.bg

Пет района в София пак със старите чистачи

Столичната община ще продължи договорите за почистване на пет района, обособени в две зони в последния конкурс за почистването на града, съобщи зам.-кмет Мария Бояджийска. Причината е, че два участника в конкурса обжалваха процедурата и съдът няма да се произнесе до края на август, когато изтичат сегашните договори. "Законът за обществените поръчки ни дава такава възможност", обясни Бояджийска, цитирана от Дневник. Според нея това положение ще бъде около месец, месец и половина.


Конкурсът за нови чистачи на София беше оспорен първо пред Комисията за защита на конкуренцията и после пред Върховния административен съд (ВАС) от две некласирани фирми - Еко Нелсен - лидер е германската компания Нелсен, и Евро импекс - собственост на Евро импекс и Астон сървиз. Те са кандидатствали за две зони, които обхващат районите Изгрев, Слатина, Подуяне, Красно село и Красна поляна. Делото във ВАС е насрочено за 15 септември.


За останалите 19 района общината вече е подписала договори, каза Бояджийска. От миналата година общината има договор за пет района с австрийската компания Заубермахер за 7 години – Витоша, Люлин, Младост, Овча купел и част от Триадица. Този месец кметството е подписало с още две фирми - Титан АС и АЕС-X за райони, за които няма оспорване. Ако ВАС не обяви конкурса за незаконен, общината ще подпише през есента с Щабаг Умвелт сървисис и А.С.А. България, които са победители в процедурата за споменатите пет района. Дотогава те ще бъдат почиствани от Титан чистота София и Бакс 99.