19min.bg

Пети ден блокада на границата, губим милиони

Ощетените фирми трябвало да съдят гръцкото правителство



В резултат на продължаващата вече пети ден блокада по българо-гръцката граница икономиката ни губи всекидневно милиони левове, каза за 19` Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Според него основният виновник за загубите било гръцкото правителство, затова трябвало ощетените фирми да заведат дела срещу него в Страсбург.
Финансовите щети се дължали на няколко причини, обясни Данев. Първата била заплащането на неустойките по неспазването на договорите за доставка на стоки. Загуби се натрупвали и от престоя на превозните средства, както и от заплащането на шофьорите, въпреки че на практика те не работят за това време, разбира се, не по тяхна вина. Развалената продукция допълнително ощетявала бизнеса.
Протестиращите гръцки фермери от време на време пропускат по няколко десетки камиона и автомобила и после пак затварят границата. Вчера пред ГКПП Кулата е имало колона от около 250 ТИР-а. И докато от блокадата някои губят крупни суми, предприемчиви търговци от гръцка страна предлагат на чакащите минерална вода по 2 евро бутилката, както и бельо и храна.