19min.bg

Петков представи кабинета си (Видео)

Лидерът на Продължаваме промяната (ПП) Кирил Петков представи състава на бъдещия кабинет. В събота президентът Румен Радев му връчи мандат за съставяне на правителство, а той му го върна изпълнен. Самият Петков ще бъде премиер, а партията му ще има двама вицепремиери от общо пет и най-много министри. Коалиционните ѝ партньори БСП, Има такъв народ (ИТН) и Демократична България (ДБ) ще имат по един вицепремиер. ГЛЕДАЙ НА ЖИВО ТУК!
"Нашите амбиции и надежди са в този състав да управляваме в следващите 4 г. и да свършим абсолютно всичките си задачи", каза Петков. Той подчерта, че основен принцип на бъдещото правителство ще бъде "нулева толерантност към корупцията".  
Съставът на кабинета е без изненади спрямо вече обявеното в последните дни. На постовете си ще останат настоящите служебни министри Бойко Рашков (МВР) и Николай Денков (МОН), а премиерът Стефан Янев ще поеме ролята на министър на отбраната. Единствената новина се оказа кандидатът за министър на културата – 31 г. артист и продуцент Атанас Атанасов.
Напомняме, че номинираният за премиер Петков е възпитаник на Харвард. Преди магистратурата си там завършва Финанси в университета на Британска Колумбия в Канада. През май месец т.г. влезе в служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, като министър на икономиката.
За вицепремиер и министър на финансите очаквано е издигнат другият възпитаник на Харвард, съосновател на ПП  и бивш служебен финансов министър Асен Василев.
Формацията им ще има още един зам.-министър председател в лицето на Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление. Тя вече беше зам.-министър на икономиката в служебния кабинет на Янев.
Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания.

От квотата на БСП вице и министър на икономиката и индустрията ще бъде соцлидерът в оставка Корнелия Нинова, която си изтъргува поста въпреки изборния разгром на партията. Биографията на и е