19min.bg

Пирогов е знак, че здравната реформа не търпи отлагане: Кацаров

"Реформата в здравната ни система не може да търпи повече отлагане и случаят с "Пирогов" е знак за това, особено на предстояща, според повечето експерти, Covid вълна", заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Напомняме, че директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева. Медиците в най-голямата ни спешна болница в страната започнаха ежедневни протести. Самият проф. Балтов постъпи в болницата с хипертонична криза и все още е на лечение при колегите си.

Междувременно са противоречиви показанията източвана ли е касата, начина на финансиране на клиничните пътеки, както и случая със самия д-р Кацаров, който твърди, че бил сред фалшиво хоспитализираните, докато неговите колеги обясняват, че са използвали тази възможност, за да не плаща скъпи изследвания за постковид наблюдение.

"Не е имало томахавки в отношенията ни с "Пирогов", заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.