19min.bg

Пламен Николов ще се оттегли по лични причини

 


Номинираният за министър-председател Пламен Николов ("Има такъв народ") ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре, предаде БТА. Пред агенцията Николов заяви, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.


 Николов оттегли съгласието си да бъде избиран за премиер от ИТН. Документът за това вече е депозиран в деловодството на НС, предстои да бъде внесен и в президентството, съобщава Труд.


От прессекретариата на държавния глава обаче разпространиха следното съобщение: С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза.


По-рано днес лидерът на ИТН Слави Трифонов направи изявление, че няма да внесе за гласуване излъчения проектокабинет с министър-председател Пламен Николов.


Той нападна протестните партии, като ги обвини в "предателство". Причината - Демократична България и Изправи се БГ! Ние идваме! обявиха, че няма да подкрепят предложения проектокабинет.


Соцдепутатът Александър Симов обяви, че ИТН няма право да изтегля кабинета си.  Хаджигенов от ИБГНИ изрази подобно мнение: "След като Указът на президента е внесен в деловодството на Събранието и е насрочено за гласуване за утре, то кабинетът трябва да се гласува“.