19min.bg

Планира се трибунал за украинските затворници от Азовстал: Денис Пушилин

Денис Пушилин, лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), заяви в понеделник, че се подготвя трибунал за украинските войници, които са се предали в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, съобщиха руските държавни информационни агенции.




Според руската държавна информационна агенция РИА-Новости Пушилин е заявил, че украинските затворници се намират на територията на ДНР, подкрепяна от Русия сепаратистка територия в източната част на украинския регион Донбас, и че се подготвят документи за трибунал.




Миналата седмица Мариупол попадна под пълен руски контрол, след като се предаде Азовстал. Не е ясно колко украински войници ще бъдат изправени пред евентуален трибунал. Руските военни твърдят, че над 2000 украински военнослужещи са се предали в огромния стоманодобивен завод, отбелязва CNN.


 


В отделна новина РИА съобщи, че руският заместник-министър на външните работи Сергей Руденко е заявил, че Русия е отворена за обсъждане на възможността за размяна на затворници от Азовстал с Украйна.


 


 Снимка: (AP)