19min.bg

Плащаме 30 лева за дистанционен топломер

30 лева ще струва на всеки абонат на Топлофикация нов уред за дялово разпределение с дистанционен отчет, обясни в интервю за Информационна агенция КРОСС Бойка Тодорова, ръководител Топлинно счетоводство в Иста България. Тя допълни, че за да се премине към новата система за дистанционен отчет е необходимо всички живущи от етажната собственост да са съгласни.


Новите уреди са следващото поколение за изчисление на топлинния разход на домакинствата, след като на сложените преди 10 години настоящи уреди им изтича животът на батериите.


„По принцип, за да бъде ефективно отчитането, е необходимо всички домакинства да си сменят уредите за дялово разпределение“, поясни Бойка Тодорова. Тя уточни, че в момента все пак има сгради, в които необитаемите собствености не са с монтирани радио модули за разлика от останалите апартаменти.


Подмяната на старите топломери с нови ще струва поне 50 млн. лева на абонатите на парното. Като бройка пък трябва да бъдат подменени около 1,4 милиона уреда. Искат или не, всички абонати трябва да сменят уредите си, защото в момента, в който батерията им изгасне, топлинните счетоводители ще започнат да им начисляват сметки на база кубатурата на жилището, признаха от фирмите за дялово разпределение.