19min.bg

Плащат €16 500, за да лежите на легло за 2 месеца

Ако винаги се борите със ставането сутрин, това може да бъде идеалната работа за вас. Космически учени търсят жени да лежат 60 дни, за да им помогнат да проучат как безтегловността засяга човешкото тяло. Заплащането е 16 500 евро, или около 18 522 долара.


Когато астронавтите са в космоса, безтегловността, причинена от микрогравитацията, променя телата им. Намаленото физическо натоварване кара мускулите и костите да се рушат и телесните течности да се преместват към главата, според проучването на German Aerospace Center, поръчано от НАСА и Европейската космическа агенция.


Като симулират ефектите на безтегловност при почивка на легло, изследователите се надяват да разработят методи за противодействие на въздействието на безтегловността, така че астронавтите да не трябва да прекарват по-голямата част от времето си на космическата станция в упражнения.


Вече е създадена "човешка центрофуга с къса ръка", която генерира изкуствена гравитация и коригира разпределението на телесните течности. Те се надяват да го изпробват на две трети от участниците в изследването всеки ден.