19min.bg

Плащат още 24 млн. лв. на изпълнителя на Дунав мост 2

Правителството отпусна 24 милиона лева допълнително за министерството на транспота, предаде БНР. Министър Росен Желязков обясни, че с парите ще се плати на изпълнителя на "Дунав мост - 2", който осъди държавата в парижкия арбитраж. Дългът е бил признат от правителството на Пламен Орешарски през 2014 та година:


“Въпросът, който аз задавам, е защо, когато са признали това задължение, не са го изплатили. Това е поредният дълг,  ангажимент, който е оставен за следващите правителства“.


С друго решение на Кабинета се увеличи капиталът на холдинг БДЖ. По този начин дълговете на дружеството се капитализират и се поемат от държавата.


Министър Росен Желязков обясни:


“БДЖ вече е на нула. За да има възможността да направи своите структурни промени и да оптимизира дейността си, държавата предоставя 208 млн. лева за погасяване задълженията на НКЖИ (Национална компания железопътна инфраструктура б.р.) целево като капиталов трансфер. Това означава, че НКЖИ няма да плаща повече задължения към държавата, а средствата, които ще се спестят от вноските по дълга, ще се насочват към железопътната инфраструктура".


 


Снимка: БТА