19min.bg

Пленумът на ВСС е подробност: Хр. Иванов

"Дали ще има Пленум на ВСС със силно редуцирани правомощия или той ще изчезне, е по-скоро техническа подробност", написа във Фейсбук съпредседателят на ППДБ Христо Иванов в коментар за предстоящите поправки в законопроекта за промяна на Конституцията. Той обясни, че целта е да се установи принципа, че институцията, която има първостепенно значение за правосъдието, е съдът.


"Нивото на философия е независимостта на съда, нивото на технологични решения е дали ще има или не Пленум на ВСС", добави Иванов.


Напомняме, че една от основните критики на експертите към предлаганата конституционна реформа е именно за този орган. В 21 от становищата, които постъпиха в ресорната парламентарна комисия, се отбелязва, че тази разпоредба е противоконституционна, тъй като подобна структурна промяна може да се прави само от ВСНС. Това е и причината, поради която ППДБ обмисляше между четенията Пленумът да бъде възстановен, но правомощията му да се ограничат.


Тази идея обаче не се хареса на некоалиционните партньори от ДПС. Още след гласуването на конституционната реформа на първо четене, депутатът Делян Пеевски обяви, че партията няма да подкрепи възстановяването на органа.