19min.bg

Плевнелиев: България и Румъния трябва да бъдат двигател на мира и евроинтеграцията

Заедно България и Румъния трябва да бъдат двигател на европейската интеграция и мир. Това каза на пресконференция в Букурещ президентът Росен Плевнелиев след срещата си с румънския държавен глава Клаус Вернер Йоханис, предава "Фокус".


"За мен е чест, че моето първо официално посещение в Румъния е и в самото начало на вашия мандат. Искаме да кажем на всички българи и румънци, че двете държави са приятели и имаме план как да задълбочим сътрудничеството си", заяви Плевнелив, обръщайки се към Клаус Вернер Йоханис. "Гордеем се с вече постигнати резултати. Милиони румънци са наши гости в България. Искаме тези цифри да се умножат. Говорихме за свързаност на електрическите и газови мрежи, нови мостове. Обсъдихме международното положение - ситуацията в Украйна", каза още българският държавен глава.


Той посочи, че иска да се задълбочи сътрудничеството между страните в сферата на отбраната. 


"Впечатлени сме от вашето гостоприемство. Заедно България и Румъния да бъдат двигател на европейската интеграция и мир. Сигурен съм, че днес даваме силен импулс за отношенията между България и Румъния", каза още Росен Плевнелиев.