19min.bg

Плевнелиев бута Илияна Цанова за служебен премиер?

Илияна Цанова, вицепремиер по еврофондовете от предните две служебни правителства, почти сигурно ще бъде посочена от Плевнелиев за премиер в третия му кабинет.


Това пише “24 часа”, позовавайки се на източници от “Дондуков” 2.


Президентът Росен Плевнелиев е спрял избора си върху Цанова заради това, че тя е технократ, а и двете й досегашни участия показали, че си поставя ясни цели и ги изпълнява, допълва всекидневникът.


След 22 януари новият президент има право да подмени състава на излъчения от предшественика му служебен кабинет, след като разпусне парламента и насрочи избори за НС.


Има индикации, че Радев е склонен да остави Цанова. Така щяла да бъде спестена допълнителна нестабилност, а и да бъде изпълнена забраната на Бойко Борисов и Корнелия Нинова хора от ГЕРБ и БСП да участват в служебни кабинети.


Цанова в момента е зам.-шеф на плана “Юнкер" и е изключително добре приета в Брюксел - още един мотив да бъде предпочетена за служебен премиер.


Дали обаче Плевнелиев ще стигне до съставяне на 3-и служебен кабинет, трябва да стане ясно във вторник, на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.


Но със сигурност Радев ще трябва да номинира новия български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, пише още "24 часа". След оставката на кабинета си Борисов е забранил на своите хора да подготвят кандидатура и да водят разговори в Брюксел. Плевнелиев също нямало да номинира еврокомисар през свое служебно правителство.