19min.bg

Плевнелиев и Борисов – най-харесваните бг политици

Президентът Росен Плевнелиев е с най-висок положителен рейтинг от 51,7% сред българските политици. След него се нарежда премиерът Бойко Борисов с положителен рейтинг от 39,6%. За месец одобрението към Борисов е спаднало с 10%. Неодобрението е 38,6 процента. Лидерът на БСП Сергей Станишев получава одобрение от близо 30%. Неодобрението към него преобладава и е близо 45%. Такива са данните, изнесени от Института за модерна политика.


За ГЕРБ биха гласували 25% от гласоподавателите, а за БСП - 22,2%.


Ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли 6 партии и формации. Освен управляващите и левицата, в НС се пласират и ДПС с 5,3%, Движение „България на гражданите" с 4,9%, Атака с 4,1 на сто и новосъздадената коалиция "РЗС и Марешки" с малко над допустимия праг.


По повод предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика у нас Институтът за модерна политика отчита, че над 50% от българите биха участвали в допитването, а 64% ще дадат своя положителен отговор на въпроса.


Остава опасението, че референдумът ще бъде нелегитимен, защото по закон трябва да участват поне толкова граждани, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Изчисленията на Института показват, че на референдума ще отидат да гласуват около 3,5 млн. български граждани, а на парламентарните избори през 2009 година до урните са отишли над 4 050 000 българи.