19min.bg

Плевнелиев и Попова са кандидат-президентската двойка на ГЕРБ

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са кандидат-президентската двойка на ПП ГЕРБ, предаде агенция Фокус. Кандидатурите им бяха представени от премиера и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Пресконференцията премина при засилен медиен интерес. При представянето им премиерът Бойко Борисов заяви, че за следващите президентски избори ще се кандидатира той и разкритикува президентската институция и настоящия президент Георги Първанов за забавянето на реформите в съдебната.


Според Борисов освен инфраструктурата другата ахилесова пета на България е съдебната система.


„Тук именно преценихме, че вицепрезидент, излязъл от съдебната система – доказан магистрат, доказан че може да работи и с магистратите и с европейските институции и вече институционално би могла много да помогне за реформата в съдебната система. Нека да не забравяме, че помощниците и съветниците на сегашния държавен глава заемат най-главните постове в съдебната система. Това, че вие не сте говорили не означава, че всъщност зациклянето на съдебната система се дължат точно на огромната власт, която досегашния президент през тези два мандата кадрово обезпечи за съдебната система. Погледнете Конституционния съд, при цялото ми уважение към тях”, заяви премиера.


Според него с ежедневни разговори от страна на Маргарита Попова много внимателно и много тактично могат да започнат да се случват неща, защото виждате, че от доклада досега нищо не се е случило там – какъв доклад очаквате, той пак ще бъде същият.


Той заяви, че са спрели на тези две кандидатури, защото България има нужда от модерна визия, от това да става една средноевропейска държава, което неминуемо изисква да има заложени приоритети и то от всички власти – държавен глава, парламент, кабинет. Инфраструктурата, икономиката, туризма, енергетиката, енергийната ефективност, образованието, спорта, всичко се преплита в едно накрая. „В края на краищата, ако един президент е социален той трябва да каже от къде ще дойдат парите”, категоричен бе Борисов. Как дългосрочно да се осигури икономическа стабилност, дали само с вдигане на дефицит и честно ли е това към следващите поколения. С една дума трябва ни модерен човек”, посочи Борисов. Той посочи, че екипът на Плевнелиев ще бъде запазен и той ще работи още повече.


Борисов заяви, че няма да крие, че много се е дразнел години наред от журналистическите въпроси за това дали ще се кандидатира за президент. „Искам да ми върнете жеста и от тук нататък да започнете да питате лидерите на другите партии каква ще е тяхната кандидатура, защото ГЕРБ за следващите президентски избори ще има кандидат – това съм аз. И сега вие ми го дължите поне по сто пъти всяка медия ми е задавала въпроса, да задавате от днес на сини, червени, зелени, виолетови, кой ще им е следващия кандидат”, заяви премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.


Бойко Борисов заяви, че кандидат-президентът на ПП ГЕРБ


"Още веднъж днес в 14.00 часа водихме разговори с Росен Плевнелиев, за да му кажа окончателно, че той ще бъде нашият кандидат. Няма по-естествено от това аз и днес да съм кандидат за президент. Главен секретар, кмет, премиер, лидер на политическа партия, побеждавала на изборите – това е един естествен път. Но явно със страха на политическите партии и контактите, които имат с вас години наред започват да нажежават обстановката за изборите, че след една година, че едва ли не ако се кандидатирам за президент – това е предателство и бягство няма по-подходящ кандидат. Като го слушах колегата Цветанов, всъщност разбирам колко сме остарели. Няма да крия, че много се дразнех години наред на вашите въпроси – ще се кандидатирате ли за президент. Искам да ми върнете жеста", добави той. Той поиска от медиите след като ПП ГЕРБ обяви президентската си двойка да престанат да говорят, че да си президент е бягство, че не е престижно, че да си премиер е всичко, че държавният глава козирува на третата власт. „С днешното ми явяване се надявам да спрете да унижавате президентската институция. В желанието си да не ме кандидатирате мен – вие изговорихте какво ли не на тема президентска институция”, заяви Борисов.


Борисов заяви, че избрали 4 септември, защото са искали да обявят кандидатурата в офиса на ГЕРБ. Той призна, че от две години не е идвал в офиса на партията.


Премиерът изтъкна, че в регионалното министерство има много силен екип, който ще бъде запазен и ще работи по същия начин, още повече, че всичко, което върши регионалното министерство е приоритет на правителството.


В началото на пресконференцията председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че премиерът не веднъж е заявявал, че той ще потърси израстване като президент. По думите му той е отговорен човек и когато е започнал даден мандат той иска да го изкара, за да може да свърши това, за което хората са го избрали. Всички ние днес направихме екип, направихме хора, които могат да продължат, това което г-н Борисов започна като главен секретар, посочи председателят на предизборния щаб на ГЕРБ преди да даде думата на лидера на партията Бойко Борисов.


След обявяването на номинацията му Росен Плевнелиев заяви, че дълбоко вярва, че като президент ще изградя президентската институция като център за дефиниране на националните приоритети. Като президент ще бъда активен, действен – не се впечатлявам от общи думи и парламентарни лозунги. Като президент ще работя за това всички български граждани да определят дневния ред на българските институции, посочи Плевнелиев. Той заяви, че няма да политиканствам, няма да влизам в политически интриги. Ще правя това, което съм правил и досега, заедно с ПП ГЕРБ. Вярвам, че представлявам усилията на българите за модернизация и тяхното усилие да вървим напред, заяви той.


Маргарита Попова е символ на антикорупция, посочи още Плевнелиев.


Прогрес, развитие, успех може да има, когато знаем къде искаме да отидем, когато начертаем ясни приоритети, каза в първото си обръщение като кандидат-президент Росен Плевнелив. Той припомни, че е роден в малък град и е син на двама учители. Бях най-добрият ученик и не се притеснявам да бъда лидер, инженер съм по образование, човек, който разбира от математика, заяви той. Когато спях по паркингите в Германия не очаквах, че ще участвам в строителството на Райхстага, посочи Плевнелиев. Управлявах големи чуждестранни инвестиции, научих се на прецизност, дългосрочност, каза още той. Ако нямаме дългосрочен план, няма да успеем. Дълбоко вярвам, че тези думи работа, доходи, инвестиции са част от рецептата за успеха на България, категоричен бе Росен Плевнелиев.


Това, че Маргарита е моята дясна ръка, говори само за едно: „Вижте мен, вижте нея и разберете какви са приоритетите на партията”, каза още той. Според министър Плевнелиев, Маргарита Попова е символ в последните не 2, а 20 години, на ясна и категорична позиция, на решителност, когато трябва да се отстояват интересите на България. „Ще работя с нея като активен екип”, заяви той.


Добрият държавник умее да направлява, да организира, да носи отговорност за дългосрочни държавни решения и да обхваща в едно позитивната енергия на цялото общество, каза Маргарита Попова, кандидатът за вицепрезидент на партия ГЕРБ.


Отварянето на съдебната система към гражданите е основен приоритет – той е един от най-големите дългове на държавата към гражданите, заяви Попова. По думите й модернизацията на институцията президент ще се отрази на всички нива в държавата. Маргарита Попова заяви, че ако с Росен Плевнелиев отидат там – това ще е техен приоритет.