19min.bg

По 20 сигнала седмично за измами на Женския пазар

По 20 сигнала седмично за опити за измама на Женския пазар получават във Федерацията на потребителите в България, каза нейният председател Павел Кърлев, цитиран от БГНЕС. Сигналите са за неточно количество, лошо качество, неясни етикети или стоки с изтекъл срок на годност, както и подвеждаща информация.
Методите за подвеждане са неясно изписан етикет - при девятката, например, се изписва едно голямо кръгче и една тъничка опашчица - така клиентът в последния момент разбира, че стоката струва с 99 стотинки над левчетата, които е пресметнал. Другият вариант е, когато на етикета не са преведени всички съставки - така ако сте вегетарианец или постите, може без да знаете да нарушите хранителния си режим.
''Въпреки оплакванията много хора, предимно възрастни, продължават да пазаруват от Женския пазар - защото им е близо, защото са свикнали или защото все се надяват да ги излъжат по-малко'', коментира Кърлев.
През 1999 г. в България е отменен контролът на нитратите в зеленчуците. По думите на Павел Кърлев това е направено по примера на Европа. Там обаче има сертификат за качество на площ, върху която се отглеждат зеленчуци, допълни той.
Най-много измами на Женския пазар стават между 17 и 19 часа, сочи проверка на БГНЕС. Тогава заключват контролната везна и клиентите не могат да проверят колко "са подарили" на търговеца.