19min.bg

По 3 медицински лица ще се грижат денонощно за министри и депутати, дори и да не са болни

В здравния сектор в България има болници, които работят денонощно, и паметници, които държавата субсидира непрекъснато, без да е ясно с какво са го заслужили. Такъв е случаят с университетската болница "Лозенец" , от която преди две години премиерът Бойко Борисов се отказа, съобщава Капитал. Тогава той обяви, че тя вече няма да е правителствена, плати й колосалните дългове и я прехвърли на здравното министерство през миналата година. В началото на годината кабинетът отново заговори, че трябва да има нова правителствена болница, която да обслужва по-тесен контингент - президента, премиера, депутатите по време на пленарни заседания, главния прокурор, както и делегациите - чуждестранните в България и българските в чужбина. Депутатите одобриха текста за това през лятото.


Вместо управниците да ползват медицинско обслужване като всички останали граждани и като се разболеят да отиват във ВМА или "Пирогов", както и в частните болници, или пък да бъде направен конкурс с ясни критерии между клиниките коя да ги обслужва, правителството избра отново бившата правителствена - УМБАЛ "Лозенец", да следи за здравето на властимащите. Затова тя ще получава съответната субсидия, която не е публично известна, както и критериите, по които е избрана клиниката.


От сдружението "Български лекари за ново здравеопазване" изпратиха писмо до парламентарната здравна комисия, премиера и здравния министър, в което посочват, че "идеята да се възобнови паразитната структура, озаглавена "правителствена болница" е пореден, тъжен пример за липсата на ясна концепция за развитието на здравната система в България. Това за съжаление е твърде показателно за отсъствието на елементарни принципи, спрямо които може да се изгради един равнопоставен модел, способен да задоволи очакванията на гражданското общество в страната."