19min.bg

По-висока минимална заплата на куково лято

Увеличение на минималната работна заплата през тази година няма да има, заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред БНТ. 

„Не може да има промяна в размера й, защото това не е заложено в бюджета. След като веднъж е приет, не може в началото на следващата година да искаме още пари“, обясни той. 

По думите на вицепремиера евентуално увеличение на минималната работна заплата можем да да очакваме чак следващата година. 

Финансист №1 коментира и настояването на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов за вдигане на заплатите с 30 лв. от 1-и юли. „Говорим си често по темата в Министерски съвет, но това явно не му пречи да продължава да настоява в публичното пространство за увеличение“, посочи Дянков.

„Когато приемахме бюджета, не знаехме какво ще стане в Близкия Изток. Именно кризата в тази част на света е основна причина за увеличените цени на горивата“, каза той. 

Министърът на финансите отрече твърдението, че цените у нас се покачват спекулативно. Според него това е световна тенденция и  като аргумент цитира данни на Евростат, от които става ясно, че само за последната година е отчетен скок от 20 на сто в цените на този вид стоки в световен мащаб.