19min.bg

Почина олимпийска лекоатлетка, която беше подпалена от приятеля й

Угандийската олимпийска състезателка в маратона Ребека Чептегей почина от ужасяващи наранявания, след като беше залята с бензин и запалена в дома си. 33-годишната Чептегей е получила изгаряния по 80 процента от тялото си при бруталното нападение в неделя, за което се твърди, че е извършено от бившия й приятел, според медицински служители.

Тя беше откарана по спешност в отделението за интензивно лечение в болницата за обучение и насочване Moi в Елдорет, Кения, с надеждата лекарите да я стабилизират. Но действащият директор на заведението д-р Оуен Менах тази сутрин потвърди, че Чептегей е починал късно снощи. „За съжаление я загубихме, след като всичките й органи отказаха“, каза Менах пред кенийската преса.

Президентът на Олимпийския комитет на Уганда (UOC) Доналд Рукаре каза в публикация на X днес: „Научихме за тъжната кончина на нашата олимпийска атлетка Ребека Чептегей... след яростна атака от нейния приятел. Това беше страхлива и безсмислена постъпка, която доведе до загубата на голям спортист. Нейното наследство ще продължи да издържа“, добави той. Съобщение за пресата от UOC, носещо подписа на Рукаре, по-късно призова правоприлагащите органи „да предприемат бързи и решителни действия, за да изправят извършителя пред правосъдието“. Ужасният инцидент се случи само седмици след като Чептегей участва в маратона на Олимпийските игри в Париж, където се класира на 44-то място.

Кенийската полиция потвърди, че бегачката е била нападната в къщата й в западния окръг Транс Нзоя, близо до границата с Уганда, където наскоро се е преместила, за да бъде по-близо до по-добри кенийски тренировъчни съоръжения. Командирът на полицията в окръг Транс Нзоя Йеремия оле Косиом каза, че нейният бивш партньор Диксън Ндиема е купил туба с бензин, излял я е с него и я е подпалил по време на раздор в неделя. Полицията откри петлитрова туба, чанта и изгорен телефон на мястото на инцидента, според кенийския вестник The Nation. Бащата на Ребека Джоузеф Чептегей, говорейки по-рано тази седмица от болницата заедно с другата си дъщеря Евалин Челагат, твърди, че двамата са се карали за нейната земя в Ендебес в Транс Нзоя малко преди да се случи предполагаемата атака. „Те бяха просто приятели и се чудя защо искаше да отнеме неща, принадлежащи на дъщеря ми“, каза Чептегей старши пред The ​​Star, разкривайки също, че двете деца на дъщеря му са родени от различен мъж, живеещ в Уганда.

Той продължи да твърди, че Чептегей и Ндиема - които той твърди, че са били разделени от дълго време - са замесени в случай, разследван от Дирекцията за криминални разследвания (DCI) в Кения. Според Cheptegei Snr и полицейския командир Kosiom, бившият приятел се е промъкнал в дома на дъщеря си, за да организира нападението. „Смята се, че приятелят се е промъкнал в комплекса около 14 часа в неделя, докато съпругата и децата са били в църквата“, каза Косиом, според кенийския вестник The Standard. „След като се върна, Диксън, който се беше снабдил с бензин, започна да излива Ребека, преди да я подпали. Двойката била чута да се кара пред къщата си. По време на кавгата гаджето е забелязано да излива течност върху жената, преди да я изгори. „Заподозреният също беше обхванат от огъня и получи сериозни изгаряния.“

Според Менах, предполагаемият нападател на бивше гадже също е бил приет в същата болница с 30 процента изгаряния. Междувременно кенийските медии съобщиха, че една от дъщерите на Чептегей е станала свидетел на нападението в дома на майка си. „Той ме ритна, докато се опитвах да избягам, за да спася майка си“, каза кенийският The Standard. „Веднага извиках за помощ, привличайки съсед, който се опита да изгаси пламъците с вода, но не беше възможно“, каза момичето, чието име не беше назовано.

Федерацията по лека атлетика на Уганда също съобщи за смъртта на Чептегей и отдаде почит на техния спортист в изявление на X. „Ние сме дълбоко натъжени да съобщим за смъртта на нашата спортистка Ребека Чептегей рано тази сутрин, която трагично стана жертва на домашно насилие“, се казва в него. „Като федерация ние осъждаме подобни действия и призоваваме за справедливост. Нека душата й почива в мир. Фаталното нападение над Чептегей идва две години след като роденият в Кения спортист Дамарис Мутуа беше открит мъртъв в Итен, световноизвестен център за бягане в долината Рифт. А през 2021 г. кенийската бегачка Агнес Тироп, 25-годишна, рекордьорка, беше намерена намушкана до смърт в дома си в Итен през октомври 2021 г.

Обещаващата млада бегачка, която спечели бронзови медали на 10 000 метра на две последователни световни първенства и стана четвърта на 5000 метра на Олимпийските игри в Токио през 2020 г., беше намерена мъртва в дома си близо до Елдорет на 13 октомври 2021 г. в локва от собствената си кръв . Съдебният лекар постанови, че тя е починала в резултат на масивна кръвозагуба от поредица жестоки прободни рани по врата и корема.

Ужасяващото откритие накара властите да започнат издирване на нейния съпруг Ибрахим Ротич. Той беше задържан часове по-късно след задъхано преследване късно вечерта, което приключи едва когато бягащият Ротич блъсна автомобила си в камион, докато се опитваше да избяга от няколко полицейски коли, които го натискаха. Сега Ротич е съден за убийството на жена си Тироп - обвинение, което той отрича.

Процесът започна едва през ноември миналата година, повече от две години след смъртта на Тироп, след решението на съда да освободи Ротич под гаранция след дълъг период на задържане. Everlyne Jepngetich, по-малката сестра на Тироп, каза пред съда в края на миналата година, че починалата е претърпяла значително насилие от страна на съпруга си и каза, че се е прибрала часове преди убийството, за да открие, че сестра й е била жестоко бита. Последните данни от Националното статистическо бюро на Кения, публикувани през януари 2023 г., показват, че 34 процента от жените в страната са преживели физическо насилие от 15-годишна възраст.



Източник: Daily Mail