19min.bg

Починали С, а не ОТ коронавирус броят в Италия, компенсират бизнеса и семействата

Италианските специалисти винаги подчертават, че починалите в епидемията хора са умрели С, а не ОТ коронавирус. Причината е, че той – както всеки грип, пневмония и други респираторни заболявания, за съжаление катализира процесите при хора с нулев имунитет. Такъв е и профилът на починалите – средна възраст 81 години и 4 месеца: над 83 г. за жените и над 79 г. за мъжете плюс средно по три патологии – нелечими заболявания като например рак, комбиниран с други 2 тежки като диабет и / или хипертония. При децата, за щастие, засега няма тежки случаи. Даже се роди здраво бебе на заразена и впоследствие оправила се майка. Това е много важно да се знае, но се изпуска от медиите, особено, ако нарочно искат да нагнетят обстановката.Не се цитират и 622-та оздравели към 15,20 ч. бг време в понеделник по данни на СЗО.


Италия също така отпусна 7,5 млрд. евро спешна помощ за бизнесите и семействата, които страдат от карантината. Тя първо беше наложена на две общини, а от неделя – на областта Ломбардия и 11 други общини. Така ще бъдат компенсирани родителите на деца, които поради неочакваната училищна ваканция трябва да бъдат гледани у дома. Но също и предприятия, хотели, ресторанти, барове, търговски центрове, кина и театри в засегнатите райони. Според единната дясна опозиция и нейните лидери Салвини, Берлускони и Мелони, неолходимата сума всъщност е поне 30 млрд.евро с оглед на бъдещите, а не само на временните загуби. Това е само около 2% от БВП на страната – спрямо българските условия се равнява на малко над 2 млрд.лв. при нашия БВП.


Само туризмът вече има загуби от над 7 млрд.евро от отказани резервации и спад от 60%, включително в незасегнати от епидемията области и градове. Прогнозите са и след преодоляване на масовата психоза и спада на случаите с хоризонт 3 април по инерция да има труден сезон за хотелиерите и особено на основния за тях американски пазар, който се уплаши най-много.


Основна грешка, която допусна премиерът Конте след първоначалните – вкарване на болнични прегледи на цялото население на двата малки града, на старта засегнати с тяхното население от общо няма и 20000 души, беше обявяването на карантината на Милано от неделя още в събота вечер. Това предизвика тълпи от бягащи от града с огромни куфари, особено на централната гара, преди да бъде затворена. Така е много възможно заразата скоростно да достигне запазения засега юг на Ботуша. Затварянето на летището Малпенса в Милано отклонява пък мощен поток към Рим, тъй като Италия е експортна икономика, а засегнатите провинции дават 60% от нейния БВП и няма как да спрат да търгуват. Държавният тв канал РАИ1 цитира плащания на 1200 евро за таксита Милано – Рим в събота вечер и в неделния ден.