19min.bg

Почти 250 000 украинци в Германия са загубили статута на „защитени“: Евростат

Стотици хиляди украински бежанци са загубили статута си на временна закрила в Германия само за един месец, сочи нов анализ, публикуван от статистическата служба на ЕС Евростат тази седмица.

Статутът, въведен от Европейския съвет, дава на имигрантите от Украйна право на продължителен безвизов престой в страната, както и на безплатно настаняване, медицински грижи и образование.

Според информацията в края на юли около 1 110 600 украинци в Германия са имали временна закрила - най-големият брой в ЕС и приблизително една четвърт от всички мигранти в блока.

Този брой обаче представлява спад с около 236 925 души в сравнение с предходния месец.

Според Евростат статутът на временна закрила на много хора е бил анулиран, тъй като те са били прекатегоризирани или са напуснали Германия. Внезапният спад обаче идва и на фона на нарастващите критики към германското правителство заради преференциалното му отношение към украинските бежанци, които получават специални помощи, които не се предоставят на кандидатите за убежище от други държави.

Един от основните проблеми е, че украинските мигранти в Германия имат право на „граждански помощи“ в размер на 563 евро (610 щатски долара) на месец - ниво на подпомагане, което е значително по-високо от това в други държави от ЕС и обикновено е запазено за германски граждани с ниски доходи или други граждани на ЕС, живеещи в страната.

Германските опозиционни партии, включително консервативният Християнсоциален съюз (ХСС), твърдят, че помощите също така обезкуражават украинците да търсят работа. По-рано тази година Дойче веле съобщи, че процентът на заетост сред украинските бежанци в Германия е едва 20% - един от най-ниските в сравнение с тези в други приемащи страни.


Пламен Валентинов