19min.bg

Подхранвана от изкуствения интелект, Nvidia се присъединява към клуба 1 трилион долара

Бумът на търсенето на чипове с изкуствен интелект осигури на Nvidia (NVDA) първостепенно място в един от най-ексклузивните клубове на Уолстрийт: Във вторник пазарната капитализация на производителя на чипове достигна 1 трилион долара.

Това е едва деветата компания в света, която е постигнала подобно постижение, а в момента само пет други компании в света имат това отличие: Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOG), Amazon (AMZN) и Saudi Aramco, предаде CNN.


Миналата седмица Nvidia изненада Wall Street, когато отчете главозамайващи печалби и изключително силна прогноза за приходите през следващата година. Подхранван до голяма степен от неотдавнашния бум в областта на изкуствения интелект, докладът повиши цената на акциите и осигури позицията ѝ на една от най-големите публично търгувани компании в света.

Nvidia произвежда чипове, които захранват генеративен ИИ - вид изкуствен интелект, който може да създава ново съдържание, като текст и изображения, в отговор на подкани от потребителя. Това е видът изкуствен интелект, който стои в основата на ChatGPT, Bard на Google, Dall-E и много други нови технологии за изкуствен интелект.

През последното тримесечие печалбата на компанията нарасна с 26% до 2 млрд. долара, а продажбите се увеличиха с 19% до 7,2 млрд. долара, като всяка от тези стойности с лекота надхвърли прогнозите на анализаторите от Уолстрийт. Прогнозите на Nvidia за текущото тримесечие също бяха значително - с около 50% - по-високи от тези на анализаторите.

Досега акциите на компанията са се повишили с около 180% през тази година.


Nvidia даде солидни насоки, които ще бъдат чути по целия свят и показват историческото търсене на изкуствен интелект в корпоративния и потребителския сектор", казва Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities. "За всички инвеститори, които наричат това балон на ИИ (крипто, метавселена, а сега и балон на ИИ), ще посочим това тримесечие на Nvidia и особено насоките, които затвърждават нашата бича теза за ИИ и говорят за четвъртата индустриална революция, която вече е на прага с ИИ."

Акциите на Nvidia трябва да останат над 404,86 долара, за да запазят пазарната си капитализация от трилион долара. Във вторник акциите на компанията се търгуват на цена от 408,50 USD.