19min.bg

Подкрепата и на Израел, и на международното право става все по-трудна: Борел

Членовете на ЕС са разделени по отношение на войната в Газа, тъй като целта за спазване на международното право изглежда е в противоречие с подкрепата за Израел, заяви ръководителят на блока по въпросите на сигурността и външната политика Жозеп Борел.

Миналия петък Международният съд (МС) нареди на Израел да спре военната си офанзива в град Рафах в Газа, където в момента над един милион души живеят в силно пренаселени условия.

Докато говореше на събитие на Европейския университетски институт във Флоренция същия ден, Борел спомена решението на базирания в Хага съд, като го нарече въпрос, който разделя ЕС.

„Ще трябва да избираме между подкрепата ни за международните институции и върховенството на закона или подкрепата ни за Израел“, каза той, като добави, че ще бъде трудно да направим двете „съвместими“.

ЕС категорично осъди нахлуването на Хамас в Израел през октомври миналата година и признава правото на еврейската държава да се защитава, но „това право на защита трябва да се прилага в съответствие с международното право“, подчерта Борел. „Въпросът е: ще се случи ли това? И ако не се случи, какво да се прави?“

В неделя Израелските сили за отбрана бомбардираха квартал Тел Ал-Султан в Рафах, наричайки това целенасочен удар по двама лидери на бойната групировка Хамас. Съобщава се, че при удара са загинали най-малко 35 души.

Дипломатът на ЕС заяви също така, че всички държави членки са съгласни с необходимостта да се търси решение, основано на съществуването на две държави. Той отхвърли тезата, че признаването на палестинската държавност е „подарък за Хамас“ - след като такива обвинения бяха отправени към Ирландия, Норвегия и Испания заради обещанието им да признаят Палестина миналата седмица.

Борел нарече критиката „напълно неоснователна“, тъй като Палестинската автономия, а не нейният съперник Хамас, служи за „ядрото“ на бъдещата палестинска национална държава. Той твърди, че „не съществува военно решение на конфликта в Близкия изток“ и че е необходима дипломация, за да се излезе от „задънената улица“. В противен случай „ще вървим от погребение на погребение, поколение след поколение“, предупреди той.